07 enero 2017

Comentario de Texto - José Martí Gómez: «Els tertulians són nefastos, una plaga insuportable»

Via un tweet de Oscar Julià, me ha encantado leer esta entrevista. Y he tomado notas. Luego, con el tiempo, veré si son referencias tan correctas como ahora me parecen.

Podeis ver la entrevista completa aquí

Desde la subjetividad más absoluta. Os dejo las perlas que me han causado mejor impresión. Mi TOP, la que es titular de la entrevista: «Els tertulians són nefastos, una plaga insuportable»

  • Viu a tocar mateix del Camp Nou, però el seu despatx és un santuari perico presidit per una samarreta −dedicada− de Raúl Tamudo. Una mena de refugi antibombes. 
  • Avui dia, les facultats de periodisme són una estafa digna de jutjat de guàrdia, perquè saben que no podran col·locar tota aquella gent… N’hi ha per tot el país! Ara, a més, barregen comunicació i periodisme, que són coses diferents.
  •  Ara ens diuen que la Transició va ser una estafa, però cal situar-se en aquelles coordenades, i ens agrade o no, el país no estava per la ruptura. 
  • “Militants històrics de Convergència sempre em diuen: ‘Jordi, si no recuperem el teixit ètic d’aquest país, Catalunya se n’anirà en orris”’. Quan els militants li deien allò, era conscient del que estaven fent els seus fills?
  • Jo dubto molt del poder dels mitjans de comunicació. La premsa ja no és el quart poder. Alguns sí que volen estar ben informats, però en general, la gent cada cop s’informa pitjor.
  • Si tu vas a The Guardian o Le Monde i els garanteixes que vendran més si regalen el Hallo i el Paris Match, et diran que no. La cultura d’un diari ha de recaure sobre els seus redactors 
  • Una de les condicions que Javier del Pino va posar per fer-se càrrec d’A vivir que son dos días [a la SER]
  • COLOFON: —El periodisme es troba moribund?      —Tota la corruptela va començar amb el cas Alcàsser. L’assassinat d’aquelles tres noies va provocar un gran circ, un col·lapse informatiu. Sempre cito Des de la tenebra, un gran llibre de Joan M. Oleaque. Les televisions van descobrir la rendibilitat dels successos, que, barrejats amb les notícies de color rosa, van ser el caldo de cultiu dels tertulians. Si el país fos mitjanament culte, tots aquests programes no existirien. Fins i tot els informatius de TV3, que tenien una certa qualitat, cada cop són més provincians.

 En fin, como diría una famosa presentadora: "Estos son los datos. Suyas son las conclusiones"






No hay comentarios: